Excursie: Ibach orgel Broederenkerk te Deventer

Op D.V. zaterdagmiddag 24 november van 14.00 tot 16.30 belegd de VOGG-afdeling Oost een excursie naar het Ibach orgel in de Broederenkerk te Deventer.
Deze middag is er gelegenheid tot vrij orgelspel. Iedereen is van harte welkom!
Adres: Broederenstraat 18, 7411 LB Deventer

ibach-deventer

Het Ibach orgel:

Het orgel uit 1868 werd gemaakt door de Duitse gebroeders Ibach uit Barmen met Hoofdwerk, Bovenwerk en vrij Pedaal. Het heeft een orgelkast van de hand van W.G. van Poorten.

Op dinsdag 23 september 2014 werd het orgel van de rooms-katholieke Broederenkerk, gewijd aan de H. Lebuïnus, in Deventer opnieuw in gebruik genomen. Het orgel van Richard Ibach uit 1868 werd gerestaureerd en naar zijn oorspronkelijke toestand teruggebracht door orgelmakerij Gebr. Van Vulpen te Utrecht. In 1955 was het van oorsprong mechanische, tweeklaviers orgel van 32 registers omgebouwd tot een elektro-pneumatisch orgel, waaraan tussen beide orgeldelen een derde manuaal (Positief) werd toegevoegd. In de periode 2012 tot 2014 werd de uit de 14e/15e eeuw stammende Broederenkerk uitgebreid gerestaureerd en heringericht. Onderdeel van het restauratieproject vormde de reconstructie van het Ibach-orgel. Het is daarmee het tweede Ibach-orgel in dat in de afgelopen jaren is gereconstrueerd. In 2011 werd het orgel van de St. Gertrudiskerk in Bergen op Zoom in ere hersteld. Er zijn, ook in Duitsland, maar weinig instrumenten van Ibach die de tijd ongeschonden hebben doorstaan. Orgelmaker Richard Ibach uit Barmen (bij Wuppertal in Duitsland) kreeg in 1866 de opdracht om voor de in 1854 tot Rooms-Katholieke parochiekerk verheven Broederenkerk een orgel te bouwen. (bron: Orgelnieuws.nl)