Kerk en Muziek 2018 – mei/juni

Titel: ’50 jaar Van den Heuvel orgelbouw’

Foto cover: Het Van den Heuvelorgel te Ouderkerk aan de IJssel

Anthoni van Noordt(3)

Onze oud-voorzitter Chiel Jan van Hofwegen heeft alle orgelwerken van de Nederlandse componist Anthoni van Noordt op cd opgenomen. Ter gelegenheid hiervan schrijft Chiel Jan een drieluik over de componist en zijn oeuvre.

Nathan Laube(2)

Vorig jaar maakte de Amerikaanse concertorganist Nathan Laube zijn debuut in de Grote of Sint Bavokerk in Haarlem. Dit concertseizoen presenteerde de gemeente Haarlem hem als eerste Artist in Residence: een vaste gastorganist die drie van de stadsorgelconcerten in de Grote of Sint Bavokerk mocht verzorgen. Iddo van der Giessen assisteerde hem bij de drie Bavo concerten en sprak met hem over zijn muzikale achtergrond, het Müller orgel in de Bavo en zijn brede concertrepertoire.

km2018-mei-juni

50 jaar Van den Heuvelorgelbouw

De Dordtse orgelbouwers Jan en Peter van den Heuvel vierden het 50 jarig bestaan van hun bedrijf. Jan van der Male sprak de beide broers die nog volop actief zijn in de orgelbouw.

Johannes Zwick(1)

Arthur Alderliesten schijft een tweeluik over relatief onbekende Zwitserse reformator Johannes Zwick. Deze reformator had ook een duidelijke visie op de muziek in de eredienst.

Kleine orgels, grote reizen

Jan van der Male schrijft een verslag over de overplaatsing van orgels in Arnemuiden en Amsterdam. Mooi dat instrumenten niet afgedankt worden maar een nieuwe passende bestemming krijgen.