Opleidingen

Informatie over opleidingen

Waarom de Cursus Kerkelijk Orgelspel?

De meeste kerkorganisten in de gereformeerde gezindte beoefenen het orgelspel als hobby. De VOGG biedt hen de mogelijkheid om hun kennis en vaardigheden uit te breiden door middel van de Cursus Kerkelijk Orgelspel (CKO).

Goede redenen om de CKO te volgen:

Interesse? Kijk ook op de volgende pagina´s: Uit welke onderdelen bestaat de CKO? of op Praktische informatie over de CKO.
Voor vragen toegespitst op uw eigen situatie, of om u aan te melden voor de cursus: Neem contact op met de coördinator en cursusleider.

Foto: van links naar rechts resp. de docenten Hans van Gelder, Arjan Versluis, Herman Lammers, Henk C. de Gelder, Hester van der Male, Dick den Engelsman en Hans Pors.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto’s: cursisten CKO-1 aan de toetsen solfège en algemene muziekleer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto’s: snoepende docenten en cursisten op eerste toetsdag.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: cursisten CKO-4 aan de toets muziekgeschiedenis.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: examen Koraalspel en Vrij Orgelspel van cursisten CKO-4. Van links naar rechts: docent Herman Lammers, gecommitteerde Kees van Eersel, examencommissielid en docent Henk de Gelder, examencommissielid Paul Heijboer.

Uit welke onderdelen bestaat de CKO?

De totale cursus bevat vier niveaus, CKO-1, CKO-2, CKO-3 en CKO-4, elk met eigen lesmomenten. Op ieder niveau komen de volgende onderwerpen aan bod, voortbouwend op voorgaande niveaus:

Omschrijvingen van deze onderwerpen vindt u onder Exameneisen van de VOGG. Op deze exameneisen bestaat een uitgebreide “Toelichting”, die van belang is bij de voorbereiding op de examens.

Wie geven de cursussen?

dick den engelsman

Dick den Engelsman
Organist en orgelbouwkundige. Doceert orgelbouwkunde.

Henk C. de Geldercursusleider/contactpersoon
Organist en schoolmusicus. Doceert solfège, algemene muziekleer, koraalspel en vrij orgelspel.

Hans van Gelder
Organist, kerkmusicus en schoolmusicus. Doceert muziekgeschiedenis en hymnologie.

Herman Lammers
Organist. Doceert algemene muziekleer, koraalspel en vrij orgelspel.

Hester van der Male
Organist en musicoloog. Doceert geschiedenis van de gemeentezang en vormleer.

Hans Pors

Arjen Versluis2

Arjan Versluis
Organist en kerkmusicus. Doceert solfège, algemene muziekleer, koraalspel en vrij orgelspel.

Diploma’s

Wie alle theoretische en praktische examens van CKO-1 en CKO-2 met goed gevolg aflegt, komt in het bezit van ‘Getuigschrift Kerkelijk Orgelspel-A’. Het ‘Getuigschrift Kerkelijk Orgelspel-B’ behaalt men door alle examens van CKO-3 en CKO-4 met goed gevolg af te leggen. Uiteraard werken de cursusonderdelen toe naar de verschillende theoretische en praktische examens. Een kandidaat kan er echter ook voor kiezen om zich zelfstandig voor te bereiden op voornoemde Getuigschriften, dus zonder de CKO te volgen.
Voor vragen toegespitst op uw eigen situatie, of om u aan te melden voor een cursus, of een examen: Neem contact op met de coördinator en cursusleider.

Praktische informatie over de CKO

Deelname aan een van de cursussen staat vrij voor iedereen die interesse heeft in orgelspel in en rond de eredienst. Niet alleen voor kerkorganisten dus. Wel zijn er bepaalde criteria:

Ook bestaat de mogelijkheid om als hospitant bij een cursus aanwezig te zijn.

Wartburg College, locatie Guido de Brès te Rotterdam

Tijd

Tien zaterdagochtenden in de maanden september tot met februari. De lestijden zijn van 9.00 uur tot 12.30 uur.

Kosten

Per 1 september 2014 bedraagt het cursusgeld voor leden van de VOGG € 325,00 en voor niet-leden € 375,00 per cursusjaar. Studerenden en hospitanten betalen € 250,00.

Voor vragen toegespitst op uw eigen situatie, of om u aan te melden voor de cursus, of een examen: neem contact op met de coördinator en cursusleider.

Contact

Voor meer informatie over Opleidingen, voor aanmeldingen en vragen toegespitst op uw eigen situatie kunt u contact opnemen met de coördinator, tevens cursusleider:

Henk C. de Gelder
Wilhelminastraat 43